Tips theorie examen

Tip 1: begin op tijd met leren

Je theorie examen halen begint bij een goede voorbereiding. Je haalt het niet zonder te leren. Toch proberen veel mensen dat. Zonde van het geld en de tijd die eraan besteedt. Begin daarom op tijd met leren voor je examen.

Tip 2: koop een theorieboek en maak aantekeningen

In een theorieboek voor het theorie examen staat alles wat je moet weten. Je hoeft niet het hele boek uit je hoofd te stampen, maar zorg ervoor dat je alles een keer hebt doorgenomen. Maak aantekeningen van de belangrijkste dingen en de dingen die je moeilijk vindt. Zo raak je bekend met de leerstof en dat helpt je om zo kun je doelgericht examens gaan oefenen.

Tip 3: maak oefenexamens

Het maken van oefenexamens is een heel belangrijk onderdeel van het voorbereiden. Zo kom je erachter wat je kunt verwachten op het echte theorie examen en welke onderdelen je moeilijk vindt. Ook kun je oefenen met gevaarherkenningsvragen. Maak zoveel mogelijk oefenexamens en kijk vooral naar de vragen die je fout beantwoordt. Schrijf op wat je fout hebt en probeer erachter te komen waarom. Gebruik het theorieboek om de onderwerpen die jij moeilijk vindt nog eens goed door te nemen.

Tip 4: herhaling herhaling herhaling

De beste manier om te onthouden is herhaling. Dat geldt ook voor het theorie examen. Hoe vaker je de stof herhaalt, hoe beter je het kent. Ook raak je door het herhalen van de stof gewend aan de verschillende manieren van vragen stellen op het examen, zoals gevaarherkenningsvragen die je binnen 8 seconden moet kunnen beantwoorden.

Tip 5: kom op tijd bij het examen

Zorg dat je minimaal een kwartier van tevoren op het examencentrum aanwezig bent. Je hebt dan nog even de tijd om tot rust te komen en gefocust het examen in te gaan. Plan je reis van tevoren goed, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 6: neem je identiteitsbewijs en reserveringsnummer mee

Als je theorie-examen gaat doen moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen, die moet je laten zien aan de balie. Ook heb je een reserveringsnummer nodig, die vind je in de brief of e-mail die je ontvangt voor het examen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

Tip 7: lees de vragen goed

Neem de tijd om de vraag goed te lezen. Het zou zonde zijn als je een vraag fout beantwoord doordat je hem niet goed gelezen hebt.

Tip 8: twijfel niet te veel

Als je goed geleerd hebt, mag je erop vertrouwen dat je je examen gaat halen. Probeer niet te twijfelen, zeker niet bij gevaarherkenning, want daar heb je geen tijd voor. Vaak is je eerste ingeving het goede antwoord.

Tip 9: je kunt vragen overslaan of markeren met een vlag

Twijfel je toch over een vraag? Dan kun je deze vraag overslaan, maar je kunt ook een antwoord invoeren en het later nog wijzigen. Je kunt de vraag markeren met een vlag, zo weet je welke vraag je nog moet veranderen. Als je het antwoord echt niet weet, probeer dan logisch na te denken over wat het goede antwoord zou kunnen zijn.

Tip 10: vul altijd iets in

Als je geen antwoord invult, wordt de vraag sowieso fout gerekend. Daarom kun je maar beter altijd iets invullen, ook als je het niet helemaal zeker weet.